Używamy ich, żeby usprawnić dla Ciebie działanie strony, a także do celów statystycznych.
Mięso z laboratorium, czyli tzw. “czyste mięso”, to produkt spożywczy przygotowany w laboratorium, z pominięciem hodowli zwierząt. Takie mięso, choć od wielu lat stanowi obiekt zainteresowania wielu naukowców i firm, jest nadal produktem raczej rzadko spotykanym i mało dostępnym na świecie. Na ten moment jest ono dostępne w Singapurze czy Izraelu, o czym już kiedyś pisaliśmy na tym blogu. Jednak, niemal co chwilę możemy przeczytać w doniesieniach prasowych o nowych sukcesach w produkcji czystego mięsa, zatem zróbmy sobie małą aktualizację!
czytajDziś wracamy do kulinarnego odcinka Naukowego Bełkotu, w którym to dostaliśmy odpowiedź na pytanie dlaczego galaretka w połączeniu z kiwi, ananasem, czy papają nie tężeje. Jeśli macie ochotę odświeżyć sobie tę wiedzę to zapraszam do czytania.
czytajSzacuje się, że endometrioza dotyka nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym, a mechanizmy przyczyniające się do powstawania i rozwoju tej złożonej choroby nadal nie są do końca poznane. Jednak najnowsze doniesienia wskazują na istnienie związku między endometriozą, a infekcją bakteryjną, dzięki czemu możliwe jest opracowanie nowych, potencjalnych metod leczenia tej choroby.
czytajNanotechnologia zajmuje się tworzeniem materiałów i struktur na skalę nanometryczną. Można ją wykorzystać na przykład w medycynie, elektronice czy przy tworzeniu lekkich i wytrzymałych materiałów. Ciekawym zastosowaniem nanomateriałów jest tworzenie tkanin i powłok o specjalnych właściwościach. Nanorurki węglowe są jednym z rodzajów nanomateriałów, które mają unikalne właściwości i mogą być wykorzystane do… kamuflowania sprzętu wojskowego. Jednak czy prawdziwa peleryna niewidka Harrego Pottera mogłaby istnieć?
czytajNiestraszny test... temu kto przeczytał wszystkie październikowe artykuły!
czytajSolenie wody do gotowania makaronu nie brzmi jak zbyt skomplikowana praktyka, jednak okazuje się, że może mieć ona wpływ na zawartość powstających w makaronie potencjalnie szkodliwych substancji. Jak to możliwe? Co mają ze sobą wspólnego sól, woda i makaron? O tym przeczytacie w poniższym artykule.
czytaj