Używamy ciasteczek (również w celach naukowych)

Używamy ich, żeby usprawnić dla Ciebie działanie strony, a także do celów statystycznych.

  • Patrycja Jakubek

    17 gru 2021

    czyta się 4 min
    czytaj

    #recenzja Cesarz Wszech Chorób. Biografia Raka

    Podróż przez historię nauki i medycyny, której głównym (anty)bohaterem jest rak. Lektura przeznaczona nie tylko dla miłośników biologii, lecz również dla tych, którzy chcieliby zrozumieć, na czym polega złożoność nowotworów i dlaczego nadal stanowią one wyzwanie dla współczesnej medycyny.

    czytaj
  • Monika Chylińska

    26 lis 2021

    czyta się 6 min
    czytaj

    Co cię nie wyżywi, to cię ubierze

    Jest taki polimer, który rano znalazł się w moim brzuchu razem z owsianką. To głównie z niego składa się moja bielizna (oczywiście jeśli wierzyć deklaracjom producenta). Zrobiłam na nim listę zakupów, „spogląda” na mnie też ze skórek od arbuza, którego przed chwilą zjadłam, a pod wdzięczną nazwą E460 mogę go znaleźć w tabletce na ból głowy.

    czytaj
  • Elżbieta Grządka

    12 lis 2021

    czyta się 10 min
    czytaj

    O Noblu i jego nagrodzie

    Gdybym miała wskazać kilka cech wspólnych wyjątkowo różnorodnej grupy zawodowej, jaką niewątpliwie są naukowcy, byłyby to zapewne ciekawość świata, chroniczna niechęć do biurokracji oraz marzenie o zdobyciu najwyższego naukowego trofeum, czyli Nagrody Nobla. Na tę nagrodę nie mogą jednak liczyć wszyscy naukowcy, ponieważ jest przyznawana jedynie w takich kategoriach jak: fizyka, chemia, fizjologia i medycyna, literatura, ekonomia (od 1968 r.) oraz pokojowa Nagroda Nobla, która jako jedyna przyznawana jest nie w Szwecji, ale w Norwegii za: „najlepszą pracę na rzecz braterstwa między narodami, likwidacji lub redukcji stałych armii oraz za udział w stowarzyszeniach pokojowych i ich promocję”. Dlaczego właśnie te, a nie inne dziedziny zostały wskazane przez fundatora? Kim był sam Nobel i skąd miał na to pieniądze? No i co takiego nobliści robią ze swoją nagrodą? Przeczytajcie…

    czytaj
  • Anna Mleczko

    10 lis 2021

    czyta się 4 min
    czytaj

    Chorujące drożdże – czyli od chleba i piwa do badań nad chorobami ludzkimi

    Drożdże piekarskie czy winiarskie to mikroorganizm wykorzystywany w przemyśle spożywczym od tysięcy lat. Prócz wyrobów piekarniczych, gorzelniczych czy winiarskich drożdże przyczyniają się także do rozwoju nauki i badań nad wieloma chorobami ludzkimi. Drożdże stanowią dobry model do badań chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów, a także procesów starzenia. Jako bardzo dobrze poznany mikroorganizm, drożdże są wykorzystywane w wielu laboratoriach niezmiernie przyczyniając się do rozwoju nauki.

    czytaj
  • Dawid Myśliwiec

    03 lis 2021

    czyta się 1 min
    czytaj

    Czego bocian przebity włócznią nauczył nas o migracjach #naszybko

    Dzisiejsze dzieci bardzo szybko dowiadują się, że bociany, które wiosną przylatują do Polski, jesienią wybiorą się w podróż do dużo cieplejszej i przyjaznej zimą Afryki, by wraz z pierwszymi ciepłymi dniami kolejnego roku wrócić do Europy. Fakt, że zwierzęta odbywają migracje, jest dla nas naturalny i oczywisty, ale nie zawsze tak było.

    czytaj
  • Elżbieta Grządka

    21 paź 2021

    czyta się 15 min
    czytaj

    Gdy druga połowa to „większa połowa” – historia Milevy Marić

    Tygodnik „Time” w wydaniu z 31 grudnia 1999 roku uznał Alberta Einsteina za człowieka stulecia. Jeśli jednak wierzyć powiedzeniu, że za każdym sukcesem mężczyzny stoi wyjątkowa kobieta, to w przypadku Alberta Einsteina tą kobietą była z całą pewnością Mileva Marić, jego zupełnie nieistniejąca w świadomości społecznej pierwsza żona. Dlaczego tak mało wiemy o kobiecie, która zawładnęła uczuciami Einsteina na tyle silnie, że związał się z nią wbrew woli własnej rodziny? Kim była i jaki miała wpływ na pracę męża?

    czytaj