Używamy ciasteczek (również w celach naukowych)

Używamy ich, żeby usprawnić dla Ciebie działanie strony, a także do celów statystycznych.

  • Daria Nowak

    19 lis 2021

    czyta się 9 min
    czytaj

    Tego o węchu nie wiesz. Jak zapachy wpływają na Twoje życie?

    Węch… Raczej nie przychodzi na myśl jako dominujący zmysł w życiu człowieka. Przez długi czas był niedoceniany, jednak w ostatnich latach naukowcy poświęcają mu coraz więcej uwagi. I mają ku temu słuszne powody!

    czytaj
  • Elżbieta Grządka

    12 lis 2021

    czyta się 10 min
    czytaj

    O Noblu i jego nagrodzie

    Gdybym miała wskazać kilka cech wspólnych wyjątkowo różnorodnej grupy zawodowej, jaką niewątpliwie są naukowcy, byłyby to zapewne ciekawość świata, chroniczna niechęć do biurokracji oraz marzenie o zdobyciu najwyższego naukowego trofeum, czyli Nagrody Nobla. Na tę nagrodę nie mogą jednak liczyć wszyscy naukowcy, ponieważ jest przyznawana jedynie w takich kategoriach jak: fizyka, chemia, fizjologia i medycyna, literatura, ekonomia (od 1968 r.) oraz pokojowa Nagroda Nobla, która jako jedyna przyznawana jest nie w Szwecji, ale w Norwegii za: „najlepszą pracę na rzecz braterstwa między narodami, likwidacji lub redukcji stałych armii oraz za udział w stowarzyszeniach pokojowych i ich promocję”. Dlaczego właśnie te, a nie inne dziedziny zostały wskazane przez fundatora? Kim był sam Nobel i skąd miał na to pieniądze? No i co takiego nobliści robią ze swoją nagrodą? Przeczytajcie…

    czytaj
  • Anna Mleczko

    10 lis 2021

    czyta się 4 min
    czytaj

    Chorujące drożdże – czyli od chleba i piwa do badań nad chorobami ludzkimi

    Drożdże piekarskie czy winiarskie to mikroorganizm wykorzystywany w przemyśle spożywczym od tysięcy lat. Prócz wyrobów piekarniczych, gorzelniczych czy winiarskich drożdże przyczyniają się także do rozwoju nauki i badań nad wieloma chorobami ludzkimi. Drożdże stanowią dobry model do badań chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów, a także procesów starzenia. Jako bardzo dobrze poznany mikroorganizm, drożdże są wykorzystywane w wielu laboratoriach niezmiernie przyczyniając się do rozwoju nauki.

    czytaj
  • Michał Misiak

    05 lis 2021

    czyta się 5 min
    czytaj

    Co sprawia, że oglądamy walki celebrytów? O dymach i schadenfreude

    Od niedawna olbrzymią popularność w Polsce zdobywają federacje organizujące walki toczone pomiędzy celebrytami i internetowymi influencerami. Przez wielu ludzi postrzegane są jako profanacja prawdziwego sportu. Skąd wzięła się ich olbrzymia popularność? Jednym z kluczowych czynników, którego brakuje walkom sportowym, jest to, że bardzo skutecznie wyzwalają w nas schadenfreude – przyjemne, choć niezwykle wstydliwe uczucie.

    czytaj
  • Dawid Myśliwiec

    03 lis 2021

    czyta się 1 min
    czytaj

    Czego bocian przebity włócznią nauczył nas o migracjach #naszybko

    Dzisiejsze dzieci bardzo szybko dowiadują się, że bociany, które wiosną przylatują do Polski, jesienią wybiorą się w podróż do dużo cieplejszej i przyjaznej zimą Afryki, by wraz z pierwszymi ciepłymi dniami kolejnego roku wrócić do Europy. Fakt, że zwierzęta odbywają migracje, jest dla nas naturalny i oczywisty, ale nie zawsze tak było.

    czytaj
  • Aleksy Szymkiewicz

    29 paź 2021

    czyta się 3 min
    czytaj

    Wyłącz telewizję, włącz myślenie i nie daj się oszukać – czyli jak działają teorie spiskowe?

    W Internecie znajdziemy wszystko – od teorii o żywym 2Pac’u, kosmicznych obiektach nazistów, szarlatańskim pochodzeniu kanalizacji w Warszawie i sfingowaniu lądowania na Księżycu, po informacje dotyczące zalet wody strukturyzowanej czy szkodliwości technologii 5G i szczepionek. Skoro na pozór wszystkie te teorie wydają się absurdalne, groteskowe i fantastyczne, to warto ustalić, co je łączy i z jakiego powodu niekiedy ufamy podobnym narracjom.

    czytaj