Używamy ciasteczek (również w celach naukowych)

Używamy ich, żeby usprawnić dla Ciebie działanie strony, a także do celów statystycznych.

  • Elżbieta Grządka

    12 lis 2021

    czyta się 10 min
    czytaj

    O Noblu i jego nagrodzie

    Gdybym miała wskazać kilka cech wspólnych wyjątkowo różnorodnej grupy zawodowej, jaką niewątpliwie są naukowcy, byłyby to zapewne ciekawość świata, chroniczna niechęć do biurokracji oraz marzenie o zdobyciu najwyższego naukowego trofeum, czyli Nagrody Nobla. Na tę nagrodę nie mogą jednak liczyć wszyscy naukowcy, ponieważ jest przyznawana jedynie w takich kategoriach jak: fizyka, chemia, fizjologia i medycyna, literatura, ekonomia (od 1968 r.) oraz pokojowa Nagroda Nobla, która jako jedyna przyznawana jest nie w Szwecji, ale w Norwegii za: „najlepszą pracę na rzecz braterstwa między narodami, likwidacji lub redukcji stałych armii oraz za udział w stowarzyszeniach pokojowych i ich promocję”. Dlaczego właśnie te, a nie inne dziedziny zostały wskazane przez fundatora? Kim był sam Nobel i skąd miał na to pieniądze? No i co takiego nobliści robią ze swoją nagrodą? Przeczytajcie…

    czytaj
  • Anna Mleczko

    10 lis 2021

    czyta się 4 min
    czytaj

    Chorujące drożdże – czyli od chleba i piwa do badań nad chorobami ludzkimi

    Drożdże piekarskie czy winiarskie to mikroorganizm wykorzystywany w przemyśle spożywczym od tysięcy lat. Prócz wyrobów piekarniczych, gorzelniczych czy winiarskich drożdże przyczyniają się także do rozwoju nauki i badań nad wieloma chorobami ludzkimi. Drożdże stanowią dobry model do badań chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów, a także procesów starzenia. Jako bardzo dobrze poznany mikroorganizm, drożdże są wykorzystywane w wielu laboratoriach niezmiernie przyczyniając się do rozwoju nauki.

    czytaj
  • Dawid Myśliwiec

    03 lis 2021

    czyta się 1 min
    czytaj

    Czego bocian przebity włócznią nauczył nas o migracjach #naszybko

    Dzisiejsze dzieci bardzo szybko dowiadują się, że bociany, które wiosną przylatują do Polski, jesienią wybiorą się w podróż do dużo cieplejszej i przyjaznej zimą Afryki, by wraz z pierwszymi ciepłymi dniami kolejnego roku wrócić do Europy. Fakt, że zwierzęta odbywają migracje, jest dla nas naturalny i oczywisty, ale nie zawsze tak było.

    czytaj
  • Mira Nowak

    27 paź 2021

    czyta się 4 min
    czytaj

    Te papugi znają sposób na szybkie uczenie się – a czy Ty już go znasz?

    Zespół badaczy udokumentował, jak dzikie kakadu z Australii uczą się od siebie niezwykłej umiejętności: otwierania kosza na śmieci w poszukiwaniu resztek jedzenia. Badanie to jako pierwsze na świecie potwierdza, że to pomysłowe zachowanie nie jest wynikiem odziedziczonych przez papugi genów, lecz zostało faktycznie wyuczone poprzez naśladowanie.

    czytaj
  • Elżbieta Grządka

    21 paź 2021

    czyta się 15 min
    czytaj

    Gdy druga połowa to „większa połowa” – historia Milevy Marić

    Tygodnik „Time” w wydaniu z 31 grudnia 1999 roku uznał Alberta Einsteina za człowieka stulecia. Jeśli jednak wierzyć powiedzeniu, że za każdym sukcesem mężczyzny stoi wyjątkowa kobieta, to w przypadku Alberta Einsteina tą kobietą była z całą pewnością Mileva Marić, jego zupełnie nieistniejąca w świadomości społecznej pierwsza żona. Dlaczego tak mało wiemy o kobiecie, która zawładnęła uczuciami Einsteina na tyle silnie, że związał się z nią wbrew woli własnej rodziny? Kim była i jaki miała wpływ na pracę męża?

    czytaj
  • Patrycja Jakubek

    21 paź 2021

    czyta się 7 min
    czytaj

    Na ile możemy ufać bestsellerom na temat zdrowego odżywiania? Pięć wskazówek pomagających odróżnić naukę od pseudonauki

    Trendy dietetyczne oraz zdrowotne nierzadko są wyznaczane przez pojawiające się na rynku popularnonaukowe bestsellery. Niestety, nie wszyscy autorzy poradników zdrowotnych i dietetycznych mają odpowiednie kompetencje, aby udzielać rad żywieniowych lub umiejętnie posługiwać się literaturą naukową. W artykule znajdziesz wskazówki, które podpowiedzą ci, na co zwracać uwagę przed zakupem takich książek, a także jak pozostać czujnym podczas ich lektury, aby nie mylić nauki z pseudonauką.

    czytaj