Choć przez panującą pandemię 2021 rok nie dla każdego zalicza się do udanych, tak pewne owady mogą mieć problem, by o nim łatwo zapomnieć. Dlaczego? Wszytko przez bakterie z gatunku Lactobacillus apis, które żyją w jelitach trzmieli. Jak wykazał międzynarodowy zespół naukowców, trzmiele, które posiadają więcej tych mikrobów, mają lepszą pamięć niż osobniki z ich mniejszą ilością.
W celu przetestowania zdolności zapamiętywania i uczenia się tych owadów badacze wykorzystali różnokolorowe sztuczne kwiaty. Pięć kolorów połączono ze słodkim roztworem sacharozy, a pozostałe pięć z gorzkim roztworem zawierającym chininę, substancję odstraszającą. Następnie obserwowano, jak szybko trzmiele potrafiły nauczyć się, które kolory wiążą się z nagrodą w postaci cukru oraz czy były one w stanie zachować tę informację w kolejnym teście czekający na nie trzy dni później. Dzięki zbadaniu próbek jelit tych owadów naukowcy mogli porównać indywidualne różnice w zdolnościach trzmieli do uczenia się i zapamiętywania z ilością poszczególnych bakterii znajdujących się w jelitach.
Największe różnice dotyczyły mikrobów z gatunku Lactobacillus apis. Aby więc potwierdzić, że to właśnie te bakterie są bezpośrednio odpowiedzialne za obserwowane różnice w zapamiętywaniu, badacze dodali je do diety trzmieli. Następnie owady postawiono przed tym samym zadaniem, co poprzednio. Wyniki rzeczywiście potwierdziły, że trzmiele spożywające pokarm zawierający więcej bakterii Lactobacillus apis miały bardziej długotrwałe wspomnienia niż osobniki na ,,zwykłej’’ diecie.
Wyniki tych badań są kolejnym dowodem wpływu mikrobiomu jelitowego na zachowanie zwierząt. Poprzez wykazanie, że naturalne zróżnicowanie w ilości bakterii jelitowych bezpośrednio wpływa na pamięć trzmieli, praca badaczy pozwala wyjaśnić obserwowane różnice w zdolnościach poznawczych tych owadów. Co więcej, pokazuje ona związek przyczynowo-skutkowy - samo dodanie tego konkretnego gatunku bakterii do diety trzmieli może poprawić ich pamięć.
Naukowcy są zdania, że to ekscytujące odkrycie może dotyczyć zarówno ludzi, jak i trzmieli. Jednak aby to potwierdzić potrzebne będą dalsze badania. Kto wie, może pewnego dnia będziemy w stanie poprawić naszą pamięć poprzez samo dbanie o zdrowy brzuszek?.
Opublikowano w dziale nauki przyrodnicze dnia 02 sty 2022
Li, L., Solvi, C., Zhang, F., Qi, Z., Chittka, L., Zhao, W. (2021) Gut microbiome drives individual memory variation in bumblebees. Nature Communications 12, 6588.
Zdjęcie: Selso at pl.wikipedia, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2110372