Kawa w probówce

#2021inScience

Czytaj dalej

nauki przyrodnicze

o co chodzi?

Mięso to nie jedyny produkt, który będzie trafiał na nasze stoły wprost z laboratorium. Okazuje się, że naukowcy opracowali sposób na to, żeby zaparzyć kawę, która nie pochodzi ze zmielonych ziaren a właśnie z płytki laboratoryjnej. 

Bez mielenia ziaren

Aby otrzymać taką kawę wykorzystuje się komórki pochodzące z kawowca (np. z liścia rośliny). Komórki te namnaża się na specjalnej pożywce, później w bioreaktorze. Tak otrzymana biomasa jest suszona i prażona - a ostatecznie po zaparzeniu otrzymujemy filiżankę aromatycznej kawy. Podobno pachnie i smakuje prawie jak ta zwykła…

Kolejna filiżanka?

Tylko po co właściwie naukowcy pracują nad takimi niekonwencjonalnymi sposobami produkcji? Otóż już dziś produkuje się 10 miliardów kilogramów kawy rocznie a popyt na ziarna kawowca w ciągu najbliższych dziesięcioleci będzie tylko rósł. Tak duże zapotrzebowanie na ten produkt niesie ze sobą potrzebę stworzenia coraz większej przestrzeni pod uprawę kawowca. To z kolei wiąże się z wylesianiem ogromnych obszarów zamienianych na pola uprawne. Poza tym roślina ta jest bardzo wrażliwa na zmiany klimatu, rosnące temperatury sprzyjają też szkodnikom i chorobom grzybowym a nie samym kawowcom. Ponadto tzw. rolnictwo komórkowe zużywa tylko ułamek ilości energii i wody w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym. 

Przyszłość tuż za rogiem

A co ciekawe kawa z probówki jest pieśnią wcale nie tak odległej przyszłości. Naukowcy już współpracują z przemysłem - wg optymistycznego scenariusza komercyjny produkt może trafić do naszych ekspresów, kawiarek i aeropressów już za 4 lata.

Opublikowano w dziale nauki przyrodnicze dnia 03 sty 2022

Podobał Ci się ten artykuł?
Żródła

Lavars, N. (2021) Lab-grown coffee cuts out the beans and deforestation. Pobrano z: https://newatlas.com/science/lab-grown-coffee-beans-deforestation/ (Dnia: 3.1.2022).

Zdjęcie: cocoparisienne - https://pixabay.com/cs/k%C3%A1va-k%C3%A1vov%C3%BD-%C5%A1%C3%A1lek-poh%C3%A1r-drink-2714970/ archive copy, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63154704