Używamy ciasteczek (również w celach naukowych)

Używamy ich, żeby usprawnić dla Ciebie działanie strony, a także do celów statystycznych.

  • Anna Mleczko

    28 lis 2023

    czyta się 5 min
    czytaj

    Klopsik z mamuta na obiad a na kolację galaretka z mastodonta! Czyli aktualności o mięsie z laboratorium

    Mięso z laboratorium, czyli tzw. “czyste mięso”, to produkt spożywczy przygotowany w laboratorium, z pominięciem hodowli zwierząt. Takie mięso, choć od wielu lat stanowi obiekt zainteresowania wielu naukowców i firm, jest nadal produktem raczej rzadko spotykanym i mało dostępnym na świecie. Na ten moment jest ono dostępne w Singapurze czy Izraelu, o czym już kiedyś pisaliśmy na tym blogu. Jednak, niemal co chwilę możemy przeczytać w doniesieniach prasowych o nowych sukcesach w produkcji czystego mięsa, zatem zróbmy sobie małą aktualizację!

    czytaj
  • Monika Chylińska

    20 lis 2023

    czyta się 1 min
    czytaj

    #takbyło | Dlaczego nie da się zrobić galaretki z kiwi?

    Dziś wracamy do kulinarnego odcinka Naukowego Bełkotu, w którym to dostaliśmy odpowiedź na pytanie dlaczego galaretka w połączeniu z kiwi, ananasem, czy papają nie tężeje. Jeśli macie ochotę odświeżyć sobie tę wiedzę to zapraszam do czytania.

    czytaj
  • Anna Mleczko

    07 lis 2023

    czyta się 5 min
    czytaj

    Czy peleryna niewidka Harrego Pottera może istnieć w rzeczywistości? Czyli jak nanorurki węglowe mogą kamuflować obiekty

    Nanotechnologia zajmuje się tworzeniem materiałów i struktur na skalę nanometryczną. Można ją wykorzystać na przykład w medycynie, elektronice czy przy tworzeniu lekkich i wytrzymałych materiałów. Ciekawym zastosowaniem nanomateriałów jest tworzenie tkanin i powłok o specjalnych właściwościach. Nanorurki węglowe są jednym z rodzajów nanomateriałów, które mają unikalne właściwości i mogą być wykorzystane do… kamuflowania sprzętu wojskowego. Jednak czy prawdziwa peleryna niewidka Harrego Pottera mogłaby istnieć?

    czytaj
  • Patrycja Jakubek

    30 paź 2023

    czyta się 8 min
    czytaj

    Solenie wody na makaron [ROBISZ TO ŹLE!]

    Solenie wody do gotowania makaronu nie brzmi jak zbyt skomplikowana praktyka, jednak okazuje się, że może mieć ona wpływ na zawartość powstających w makaronie potencjalnie szkodliwych substancji. Jak to możliwe? Co mają ze sobą wspólnego sól, woda i makaron? O tym przeczytacie w poniższym artykule.

    czytaj
  • Dawid Myśliwiec

    16 paź 2023

    czyta się 12 min
    czytaj

    To uczucie, kiedy nocą ci niebo świeci…

    Jeżeli wyjechalibyśmy na odludzie i doskonałym aparatem fotograficznym zrobilibyśmy zdjęcie nocnego nieba moglibyśmy się zdziwić przenosząc je do programu do obróbki wideo. Badając jego dokładny kolor znaleźlibyśmy bowiem przesłanki świadczące o tym, że te elementy, gdzie nie ma żadnych gwiazd nie są doskonale czarne - delikatnie świecą… najsilniej jakieś 10 stopni nad horyzontem… Spokojnie - doskonały aparat nie jest uszkodzony. To zupełnie normalne zjawisko, które wyraźnie widać na przykład na zdjęciach z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Jest to też jeden z powodów dla który wynosimy teleskopy na orbitę. Jeżeli bowiem jakaś planeta ma atmosferę, to niebo nad nią nigdy nie będzie bezświetlne - nawet w najczarniejszą noc.

    czytaj
  • Anna Mleczko

    02 paź 2023

    czyta się 7 min
    czytaj

    Czy “Kwanty zrobiły mi dzień”? - recenzja książki autorstwa Jeremie’go Harris’a

    Całkiem niedawno w ręce wpadła nam książka “Kwanty zrobiły mi dzień” autorstwa Jeremie’go Harris’a. Jako fanka teorii kwantowej i kultowego “Kwantechizmu” Andrzeja dragana, postanowiłam przeczytać i tę książkę o intrygującym tytule, zarówno polskim jak i angielskim (“Quantum Physics Made Me Do It: A Simple Guide to the Fundamental Nature of Everything”). W Polsce książka wydana została nakładem wydawnictwa Otwartego w 2023 roku, więc jest to istna świeżynka. Zacznijmy zatem od tego, od czego zawsze zaczynam trafiając na książki czy artykuły popularnonaukowe...

    czytaj
  • Anna Mleczko

    01 paź 2023

    czyta się 8 min
    czytaj

    Jak zobaczyć to, co niewidoczne dla oka - krótka historia obrazowania wirusów

    Cytując “Małego księcia” Antoine'a de Saint-Exupéry'ego “Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu”. Można to interpretować jako to, że trzeba patrzeć na ludzi sercem a nie oczami, jednak ten cytat pasuje mi także do sytuacji naukowców w XIX wieku. W tamtym czasie badacze usilnie próbowali poznać przyczyny wielu chorób zakaźnych, zwłaszcza wirusowych. Choć wirusy były już wtedy znane, wciąż skrywały przed naukowcami wiele tajemnic. Wiadomo było, że są to czynniki zakaźne mniejsze od bakterii, jednak mikroskopy świetlne nie były w stanie powiększyć tych niewielkich cząstek zakaźnych na tyle, aby je uwidocznić i dokładnie zbadać. Dopiero wynalezienie mikroskopu elektronowego w 1931 roku sprawiło, że w końcu, naocznie można było zobaczyć zdjęcia wirusów i poznać ich budowę

    czytaj
  • Anna Mleczko

    27 mar 2023

    czyta się 4 min
    czytaj

    Koniec testowania leków na zwierzętach?

    W styczniu 2023 roku na łamach portalu SCIENCE doniesiono, że amerykańska Agencja Żywności i Leków, FDA nie będzie już wymagać testowania leków na zwierzętach w badaniach przedklinicznych przed badaniem leków na ludziach. Nowe prawo z zadowoleniem zostało przyjęte przez organizacje zajmujące się dobrostanem zwierząt, lecz niektórzy twierdzą, że mimo tego postępu, zmiana nie nastąpi szybko.

    czytaj
  • Anna Mleczko

    13 mar 2023

    czyta się 2 min
    czytaj

    Życie po życiu, czyli jadalne żelki ze zużytych turbin wiatrowych!

    Energia pozyskiwana z wiatru zyskuje ostatnimi laty na popularności. Jednak wszystko ma swoje wady i niestety nie wiadomo jeszcze jak można zutylizować lub zrecyklingować zużyte łopaty turbin wiatrowych. Naukowcy znani są z dużej pomysłowości, postanowili więc, że wielkie łopaty wiatraków będą przekształcać w... jadalne żelowe misie. A Ty zjadł_byś takiego misia?

    czytaj
  • Patrycja Jakubek

    06 mar 2023

    czyta się 5 min
    czytaj

    Co powie ryba? O genach skrywających tajemnicę długowieczności

    Czy zastanawialiście się kiedyś, co sprawia, że jedne zwierzęta mogą żyć zaledwie kilka lat, natomiast inne nawet całe stulecia? Czym wyróżnia się genom zwierząt długowiecznych? Naukowcy postanowili poszukać odpowiedzi na to pytanie w genomie ryb z rodzaju Sebastes, których długość życia, w zależności od gatunku, waha się między 11 a nawet 200 lat. Badacze zidentyfikowali 2 grupy genów najbardziej powiązane z długowiecznością, które nie pozostają bez znaczenia również u człowieka.

    czytaj