Używamy ich, żeby usprawnić dla Ciebie działanie strony, a także do celów statystycznych.
W ostatnich 20 latach obserwuje się dynamiczny rozwój badań w dziedzinie epigenetyki, która osobiście fascynuje mnie, odkąd pierwszy raz spotkałam się z tym pojęciem na studiach. Jednocześnie należy przyznać, że to temat dość chwytliwy i medialny, a zatem podatny na wyciąganie zbyt daleko idących wniosków na podstawie niedostatecznej ilości danych (Maderspacher, 2010). O ile jesteśmy w stanie zrozumieć, że stosowanie zbytnich uproszczeń czy myślenie życzeniowe przez osoby niezwiązane profesjonalnie z nauką może się zdarzyć, tak obserwowanie takiego zjawiska wśród naukowców wzbudza już pewien niepokój. Mowa jest tutaj o wskrzeszeniu pamięci o Trofimie Łysenko i jego „dokonaniach” wśród niektórych rosyjskich naukowców na skutek odkryć związanych z dziedziczeniem epigenetycznym (Kolchinsky i in., 2017). Jeśli jesteście ciekawi, co mają ze sobą wspólnego epigenetyka, twórca pierwszej teorii ewolucji oraz sowiecki agrobiolog – zapraszam do dalszej lektury.
czytajNie lubię zimy. Nie dość, że jest zimno, bywa mokro i ślisko, to jeszcze dzień jest na tyle krótki, że praktycznie jesteśmy pozbawieni jednego z piękniejszych widoków na świecie, czyli błękitnego nieba. Jak to się dzieje, że niebo jest niebieskie i dlaczego zmienia kolor o wschodzie i zachodzie słońca? Przeczytajcie…
czytajJesteś fanem/fanką owadów? A może ich nie lubisz? Jesteś ciekaw/a tego, jakie są jedne z największych porażek ludzkości albo interesują Cię kulisy Nagrody Nobla? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałaś/łeś twierdząco, zapraszam do lektury krótkich recenzji trzech książek, które moim zdaniem naprawdę warto poznać i przeczytać.
czytajPandemia spowodowana przez wirusa SARS-CoV-2 sprawiła, że wiele osób, być może po raz pierwszy usłyszało o mRNA, które to zawarte jest w niektórych szczepionkach. Czym właściwie jest mRNA? Jest to bardzo ważna cząsteczka, nie tylko w szczepionkach ale także występująca w naszych komórkach i pełniąca niezwykle istotne funkcje w naszym organizmie.
czytajJest taki polimer, który rano znalazł się w moim brzuchu razem z owsianką. To głównie z niego składa się moja bielizna (oczywiście jeśli wierzyć deklaracjom producenta). Zrobiłam na nim listę zakupów, „spogląda” na mnie też ze skórek od arbuza, którego przed chwilą zjadłam, a pod wdzięczną nazwą E460 mogę go znaleźć w tabletce na ból głowy.
czytajDrożdże piekarskie czy winiarskie to mikroorganizm wykorzystywany w przemyśle spożywczym od tysięcy lat. Prócz wyrobów piekarniczych, gorzelniczych czy winiarskich drożdże przyczyniają się także do rozwoju nauki i badań nad wieloma chorobami ludzkimi. Drożdże stanowią dobry model do badań chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów, a także procesów starzenia. Jako bardzo dobrze poznany mikroorganizm, drożdże są wykorzystywane w wielu laboratoriach niezmiernie przyczyniając się do rozwoju nauki.
czytaj